Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-08 10:03:00

12572 gün sonunda

Borsamızda ilk işlemlerin başladığı 3 Ocak 1986'dan beri geçen 12572 günde hiç bir yatırımcı 13 gün üst üste borsanın yükseldiğini görmemişti. 5 Haziran 2020 Cuma günü, tüm yatırımcılar gördü. Bunu görmek, yıllardır borsada olan 1.15 miyon yatırımcılarla beraber son 10 ayda borsaya yeni katılan 351 bin yatırımcıya nasip oldu. Ülke risk primini gösteren CDS'lerde de Türkiye’nin 5yıllık CDS'i bir ayda 640'dan 440'lara geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Borsa İstanbul tarihinde ilk kez 13 gün kesintisiz artarak tarihinin en uzun soluklu yükselişini gerçekleştirdi. Türkiye ekonomisine ve varlıklarına geçmişte olduğu gibi bugün de güvenenler kazanıyor." dedi. Belki bugün, yarın da yükseliş sürerse tarihi rekor daha da güçlenebilir.

 

Borsadaki yükseliş, global yükseliş dalgasına paralel ancak yabancı yatırımcılar yerine yerli yatırcıların desteğiyle gerçekleşiyor. TCMB verilerine göre Mayıs sonuna kadar yabancılar yılbaşından beri her hafta nette satıcı olarak toplamda 4 milyar dolarlık hisse satmış durumda. Aynı dönemde ise yerli yatırımcı sayısındaki artışı geçen hafta detaylı incelemiştik. Ocakta günde 1700 Türk vatandaşı borsaya giderken Nisan'da 4238'e, pandemi önlemlerinin en yoğun olduğu ay Mayıs'ta günde 4730 kişi borsaya gelmişti. Bu tempo ile Haziran'da aylık katılım 90 bin kişiyi aşarak bu konuda da rekor kırabilir.

 

Global piyasalarda toparlanmaya ise her zamanki gibi ABD öncülük ediyor. FED'in sınırsız kaynak imkanı sağlaması ile likidite sorunu kalmayan finans piyasaları, reel sektörün toparlanmaya başlaması beklentisi ile ralliyi başlatmıştı. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri borsanın öngörüsünün isabetli olduğunu gösterdi: ABD, Nisan ayındaki 20.6 milyon azalışın ardından Mayıs döneminde açılan ekonomisi sayesinde 2.5 milyon kişiyi istihdam etmiş ve böylece Nisan ayında % 14.7 seviyesine yükselen işsizlik oranı Mayıs’ta %13.3’e gerilemiş. Haziran'da iyileşmenin devamı bekleniyor ama işsizliğin pandemi öncesindeki gibi %3.5'a inmesi ne zaman olur bilinmiyor.

 

Yine de ABD'de Nasdaq Endeksi pandemi öncesini geçerek rekora ulaşan ilk Endeks oldu. ABD tahvillerinde satışların artması ile faiz oranları 10 yıllıkta % 0.9a kadar yükselirken Altın son 1 ayın en düşüğüne, petrol son zamanların en yükseğine geldi. Risk istahı için bu hafta OPEC'in arz kısıntısını Temmuz ayı için de 10 milyonda tutma kararı (normalde 8 milyona ineceklerdi) ve  Çarşamba günü Fed toplantısında yeni bir şeyler çıkma ihtimali önem taşıyor.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 102 binde zorlanan BIST100 Endeksi geçen hafta burayı geçerek 110 bine ulaştı.  Bugün artı kapanırsa 14 günlük rekor seri olacak.

Kaynak Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.