‘Tek sağlık’ ve ‘iyi olma’ yaklaşımları doğrultusunda Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirilen “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek: İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi” başlıklı oturumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Cemil Tugay tarafından açılış konuşması yapıldı.
COP İzmir’in yeni bir anlayış olduğunu kaydeden Başkan Tugay, şöyle devam etti:
“Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak da İzmir’i bu konuda aktif hale getirme konusunda çok istekliyim. Çalışmalarımızın Türkiye’nin ve başka ülkelerin şehirlerine emsal olacak çalışmalar olması niyetiyle çalışıyoruz. COP30, kasım ayında Brezilya’da olacak. Bizler de orada Sağlıklı Kentler Birliği’ni temsilen var olacağız. Elde edeceğimiz veriler, sonuçlar, raporlar orada dile getireceğimiz konular olacak.”
Küresel tehdit için her yıl iklim konferansları düzenlendiğini, bu toplantılarda kararlar alınsa da uygulamaya geçilmediğini dile getiren Başkan Tugay, bunun nedenlerinden birinin kendi ulusal çıkarlarından vazgeçemeyen büyük ülkeler ve uygulamayı sağlayacak kamu idarelerinin merkeziyetçi yaklaşımı olduğunu söyledi. Türkiye’de de böyle bir sorun olduğunu belirten Başkan Tugay, yerel yönetimlerin aktif olması ve çaba göstermesi gerektiğini vurguladı
Açılış konuşmaları sonrasında birinci oturum, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Pınar Okyay moderatörlüğünde İzmir’in Gıda Perspektifi başlığında düzenlenecek. Oturumun panelistleri ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Komisyonu Başkanı Saadet Çağlın, Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Selçuk Karakülçe, İztarım Genel Müdürü Öztürk Kurt ve İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Erçin Güdücü’den oluşuyor. İkinci oturumun başlığı ise İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi olacak. Dr. Bülent Şık moderatörlüğünde yapılacak panelde Prof. Dr. Funda Barbaros, Prof. Dr. Derya Eşen ve Dr. Fatih Özden konuşmacı olarak yer alacak. Üçüncü oturum; Bitkisel Üretim, Hayvansal Üretim ve Su Ürünleri, Biyoçeşitlilik, Yeşil Kuşaklar ve Kentsel Tarım, Gıda Lojistiği, Gıda Güvenliği, Güvenilirliği ve Gizli Açlık, Topraktan Çatala: Agroekoloji, Kuraklık, Su Tüketimi ve Su Kirliliği başlıklarında gerçekleştirilecek yuvarlak masa çalışmaları ile devam edecek.
COP İzmir; 23 Mayıs’ta “İzmir’in Enerjide Yeşil Dönüşüm Fırsatları” başlığı ile İZFAŞ Fuar Alanı’nda, 30 Mayıs’ta “İklim Krizine Dirençli Kentler ve Topluluklar” başlığı ile AASSM’de, 10 Haziran’da “İzmir’in Geleceği: Yeşil Kuşaklar” başlığı ile AASSM’de ve 27 Haziran’da “COP İzmir Lansmanı” ile Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.