Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-06 08:38:00

Güçlü ABD verileri virüs etkisini unutturdu

Çin’de şu ana kadar 563 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüse karşı tedavi geliştirilmeye çalışılırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bunun çok yakın bir tarihte gerçekleşmeyebileceğine gerektiğine işaret etti. DSÖ’nün Acil Durum Programı Başkanı Mike Ryan, koronavirüs için “kanıtlanmış, etkili bir ilaç bulunmuyor” açıklamasını yaptı. Ryan, geliştirilen tüm ilaçları sistematik olarak gözden geçireceklerini ve klinik deney protokollerini tüm dünya ile paylaşacaklarını ifade etti. Gilead Sciences tarafından üretilen bir antiviral ilacın ise Çin’deki testlerine bugün başlanması bekleniyor. Çinli medikal teknoloji şirketi BGI Vuhan’da, günde 10 bin numunenin test edilebileceği bir laboratuvar açıyor. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) de virüsün yerinde tespit edilmesini sağlayan test setlerini dünyadaki 400 laboratuvara göndermeye başladı. Bu arada Vaka sayısı ile artmaya devam ediyor. Çin’de teyit edilen vaka sayısı 3.859’u ağır 28.018’e yükseldi. Vietnam, son iki haftada Çin’de bulunmuş yolcu gemilerinin Haiphong limanında karantina altına alınacağını açıklarken, Japonya Sağlık Bakanlığı Yokohama açıklarında karantina altına alınan gemide 10 kişide daha koronavirüse rastlandığını açıkladı. Hong Kong yönetimi, Çin’den gelen herkesin karantina altına alınması kararı aldı.

 

Koronavirüs salgınının, çıkış noktası olan Çin ve küresel ekonomiyi nasıl etkileyeceği konusunda da belirsizlik sürüyor. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Larry Kudlow, bu hafta yaptığı açıklamada salgının ABD ekonomisine yansımasının “asgari düzeyde” olacağını öngörmüş, birinci faz ticaret anlaşması ile Çin’e yapılacak ihracatta beklenen tırmanışın salgın nedeniyle biraz daha uzun sürede gerçekleşeceğini belirtmişti. Çin’den ise bugün ABD ürünlerine yönelik bir tarife adımı geldi. Çin, ABD’den ithal edilen 75 milyar dolar değerindeki bazı ürünlere uygulanan ilave tarifeleri 14 Şubat itibarıyla yarı yarıya düşüreceğini duyurdu. Çin Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı tarifelerin %10’dan %5’e, bazılarının da %5’ten %2,5’e düşürüldüğü belirtildi. Ayrı bir açıklama ile Çin, ABD’den ithal edilen sığır ve tavuk etinde tarifeyi %35’ten %30’a, ham petrolde ise %5’ten %2,5’e düşürdü.

 

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Senatosu beklendiği üzere ABD Başkanı Donald Trump’ı, kendisine yönelik iki azil maddesinden de akladı. Böylece hakkındaki azil süreci sona eren ve bugüne kadar ABD Temsilciler Meclisi tarafından başlatılan azil girişiminden kurtulan üçüncü ABD Başkanı olan Trump’ın görevine bir dönem daha devam edip etmeyeceği kararı seçmenlere kalmış oldu.

 

Küresel piyasalar salı gününden bu yana koronavirüs salgını konusunda daha az endişeli. Özellikle de dün, virüse karşı bir ilacın geliştirildiği yönündeki haberlerle küresel borsalar ralli yaptı. ABD’de açıklanan Ocak ayı ISM hizmet endeksinin 5 ayın zirvesine yükselmesi de hisse senetlerini destekleyen bir başka gelişme oldu. S&P 500 %1’i aşan yükselişle gün içinde rekor tazelerken; Dow Jones %1,68, Nasdaq %0,43 oranında yükseldi. Asya endeksleri de Wall Street’in izinden gidiyor: TSİ 07:40’ta Japon Nikkei %2,78, Hong Kong Hang Seng %1,96, Çin CSI 300 %0,97 oranında artıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi’nin üç günlük yükselişi %4’e yaklaştı. Çin’in 75 milyar dolarlık ABD ürününün ithalatında ek tarifelerini yarı yarıya düşüreceğini açıklaması sonrası yuan değer kazandı. Viyana’da toplanan OPEC+ ülkelerinin görüşmeleri, koronavirüs salgınına karşı nasıl bir politika izleneceği konusunda mutabakat sağlanamadığı için bugün devam edecek.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.