Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-10 18:00:00

Fed’in parasal genişlemede ucu açık stratejisi uzun süre devam edecek

Herkesin beklediği Fed açıklamalarını geride bıraktık. Politika açıklaması beklendiği gibi, ekonomiye dair olumlu bir resim ortaya koymuyor ve bu FOMC üyelerinin beklentilerine de yansımış durumda. Çok anlam yüklenmemesi gereken, yani doğal olarak faiz artışı beklentisi ortaya koyamayacak olan nokta grafiği 2022’ye kadar bir faiz artırımı öngörülmediğini gösteriyor. Negatif faiz uygulanmasa bile, uzun bir süre mevcut faiz oranlarıyla hayat devam edecek. Varlık alımları açısından ise bir sınır söz konusu değil, hatta şu anki seviyeler alt sınır bile diyebiliriz. Nitekim FOMC politika açıklamasında da, varlık alımlarının “en az” şu anki seviyelerde devam edeceği kendine yer bulmuş. Fed eğer parasal genişleme kapsamını genişletecekse, ki tahvil getiri eğrisinin uzun tarafı dikleşince mecburen o vadelerde alıma yoğunlaşacak, öngörülebilir gelecekte teşviklerin azaltılması söz konusu değil…

Tabii burada günlerdir üzerinde kafa patlattığımız konu olan getiri eğrisi kontrolüne de Powell birebir cevap vermiş durumda… Fed, belki şu an bu konuda bir şey yapmayacak ancak eğrinin dikleşmesi konusu önemli ve sonraki toplantılarda bu ciddi bir şekilde değerlendirilebilir. Fed şu an ekonomiyi daha iyi anlamaya çalışıyor ve eğer istenen canlanma yakalanamadığı halde eğri dikleşirse o zaman Fed’in söz konusu vadeleri de, hedef düşük faiz oranlarından uzaklaşılmaması adına, kontrol etmesi gerekecek.

Fed’in açıklamasının güvercin ayrıntılarından biri de, son dönemde iyileşen birkaç verinin (ki tarım dışı istihdam verisi büyük oranda anket veya metodoloji kaynaklı iyi göründü) politika açıklamasına konu edilmemiş olması. Zaten politika açıklamasında bahsedilseydi bile, Fed’in para politikasının yönünü değiştirme anlamında bir gösterge olamazlardı. Ekonomik iyileşme konuşmak için çok erken bir noktadayız, resesyon ve deflasyon tehlikelerini geride bırakmış değiliz.

Ekonomik projeksiyonlar, pandemi koşullarına göre güncellendi. Ekonominin 2020’yi %6,5 daralma ile geçirdikten sonra 2021’de %5, 2022’de %3,5 büyümesi bekleniyor. Enflasyon trendi de deflasyon tehlikesinin boşuna olmadığını gösterir nitelikte görünüyor, üyeler 2020 için PCE’de %0,8, çekirdek PCE’de %1 bekliyorlar. Çekirdek PCE’nin sonraki yıllarda ise sırasıyla %1,5 ve %1,7 olması bekleniyor. 2022’ye kadar enflasyon beklentilerin altında kalacaksa, ki bunun aşağısının gerçekleşme riski de hiç az değil, Fed defansta kalmaya devam edecek. İşgücü dinamiklerinin de 2020, 2021 ve 2022 için sırasıyla %9,3, %6,5 ve %5,5 işsizlik oranı tahmini kapsamında Covid-19 öncesi döneme ulaşmasına çok var. İşe dönüş olsa bile, eski işgücünden çok fazla kişi atıl durumda kalmaya devam edecek.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.