Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-05 09:43:00

Küresel borsalarda kar satışları

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Küresel borsalarda kar satışlarının sınırlı kaldığını izliyoruz. Asya borsaları erken saatlerdeki kayıplarını geri almaya çalışırken, ABD vadelileri %0,5 civarında alıcılı bir görüntü sergilemekteler. Diğer yandan, ECB'nin acil varlık programını beklentilerin üzerinde artırmasıyla Dolar endeksinde (DXY) yaşanan sert düşüş, bir süredir iyi bir tablo çizen Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerini de destekledi.  GOÜ para birimleri bu sabah da Dolar karşısında alıcılı bir görüntü sergilemekteler... Haftayı iyi bir görüntüyle kapatmaya çalışan küresel piyasalarla birlikte, BIST100 endeksinin güne alıcılı bir görüntüyle başlamasını ve günün geri kalanında da 110bin seviyesinin üzerinde kalarak alıcılı bir görüntü sergilemesini bekliyoruz. Bugün TSİ 15.30'da ABD tarım dışı istihdam verisi öne çıkıyor.

 

 

MAKROEKONOMİ

                                      
ABD borsalarının beklentilerden kötü gelen işsizlik maaş başvurularının da katkısıyla hafif ekside kapatması ardından bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesi Asya borsalarında ılımlı karışık bir seyir görüyoruz, ABD vadelileri ise alıcılı seyretmekte. ECB beklendiği üzere faiz oranlarında değişiklik yapmadı fakat Pandemi Acil Varlık Alım Programını (PEPP) beklentilerin üzerinde 600 milyar Euro artırdı. ECB'nin küresel toparlanmayı desteğiyle birlikte parite 1,13 seviyelerinde. ECB sonrası dikkatler ise gelecek haftaki Fed toplantısına çevrildi. Yurt içinde TSİ 17.30'da Hazine nakit dengesi, yurt dışında TSİ 15.30'da ABD tarım dışı istihdam verisi öne çıkacakMoody's'in, Türkiye ile ilgili değerlendirmesi izlenecek.

  • ECB politika faizi olan temel refinansman faizini %0 seviyesinde, mevduat faizini -%0,50 seviyesinde ve marjinal borç verme faizini ise %0,25 seviyesinde sabit tuttu. ECB, 750 milyar Euro büyüklüğünde olan PEPP programını 1,35 trilyon Euro'ya yükseltti ve süresini en erken Haziran 2021 olacak şekilde uzattı.  Ayrıca salgın bitene kadar PEPP programı kapsamında varlık alımlarının süreceği belirtildi. Enflasyon görünümünde %2'lik hedef yaklaşana kadar faiz oranlarının cari seviyesinde veya daha düşük olabileceğinin altı çizildi.  ECB Başkanı Lagarde ekonomik büyüme konusunda negatif konuşarak 2.çeyrekte ekonomik küçülmenin tarihi seviyelerde olacağını, toparlanmanın 3.çeyrekte olmasını beklediklerini, fakat toparlanmanın hızı konusunda belirsizlikler olduğunu ve yıl sonunda Euro Bölgesi'nin %8,7 daralmasını beklediklerini belirtti. Enflasyon ile ilgili ise bu sene için yıllık %0,3 ile baskılanmaya devam edeceği,  2021'de %0,8, 2022 enflasyon beklentilerini de %1,6'dan %1,3'e çektiklerini ve varlık alım programlarının da salgın öncesi enflasyon hedefine yardımcı olduğunu belirtti.
  • ABD'de 30 Mayıs haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 1,84 milyon kişiye gerilemesi beklenirken 1,88 milyon kişi seviyesinde gerçekleşti. ABD'de dış ticaret açığı nisan ayında son 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Buna göre, dış ticaret açığı nisan ayında ihracat ve ithalattaki sert düşüşle 42,3 milyar dolardan 49,4 milyar dolara yükseldi.

ABD'de tarım dışı istihdam verisi nisanda 20,5 milyon kişiyle rekor sevide düşüş sergilemiş ve böylece 1939'a kadar giden veri setinin en hızlı düşüşünü kaydetmişti ve işsizlik oranı ise %4,4'ten %14,7'ye yükselmişti. Mayısta ise birçok eyalette kısıtlayıcı tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte tarım dışı istihdamın, düşüş hızının azalmasıyla 8 milyon kişi gerilemesi bekleniyor. İşsizlik oranının ise mayısta artış hızının bir miktar azalarak %14,7'den %19,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Ayrıca ABD'de TSİ 15'te mayıs ayı ortalama saatlik kazançların yıllık bazda %8,5 oranında yükselmesi bekleniyor.

Uluslararası Kredi derecelendirme Kuruluşu Moody's'in, Türkiye ile ilgili değerlendirmesini TSİ 23.30'dan sonra yayınlaması bekleniyor. Piyasa katılımcıları, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu 'B1', görünümünü ise 'Negatif' olarak korumasını bekliyor. Moody's, en son 14 Haziran 2019 tarihinde Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e düşürmüş, 'Negatif' görünümü ise korumuştu. Moody's'in 2020 yılında Türkiye'ye ilişkin takvimindeki ikinci değerlendirme tarihi ise 4 Aralık günü olarak görünüyor.

Dün TCMB mayıs ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayınladı. Raporda işlenmemiş gıda grubunun etkisiyle gıda enflasyonunun arttığı ve B ve C çekirdek enflasyon göstergelerin eğilimlerinin arttığı, hizmet grubu eğilimindeki yavaşlamanın devam ettiği, temel mal grubu eğiliminin yükseldiği vurgulanmakta.

  • Hizmet grubunda yıllık enflasyon düşüşüne faaliyetleri kesintiye uğrayan otel-lokanta hizmetlerinin ve kiradaki düşüşün katkı yaptığı vurgulanmakta. Ulaştırma hizmetlerindeki artışa ise yolcu kısıtlaması ile birim maliyetlerin yükseldiği otobüs ücretlerinin katkı yaptığı, diğer hizmetler grubunda yer alan ve faaliyetlerine tekrar başlayan kuaför ve berber fiyatlarındaki artışı da benzer şekilde birim maliyetlerin yükselmesi gösterilmekte.  Kur artışının bakım ve onarım hizmet fiyatlarını artırdığı ve haberleşme hizmetlerindeki artışa da internet ücreti artışı sebep olarak gösterilmekte.
  • Temel mal grubunda TL'deki değer kaybının ve salgına bağlı etkilerin artışa neden olduğu vurgulanmakta. Bu grupta en çok dayanıklı mal ve giyim ve ayakkabı grubunda fiyat artışları olduğu belirtilmekte.
  • Enerji grubu fiyatlarında ise azalışın mayıs ayıyla tersine döndüğü vurgulanmakta. Bu duruma TL'deki seyir ve petrol fiyatlarındaki mayıs ayındaki belirgin artışın sebep olduğu belirtilmekte fakat bu artışa rağmen TÜFE'yi sınırlamaya devam ettiği ifade edilmekte.

Reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında mayıs ayında bir önceki aya kıyasla 0,58 puan azalışla 68,6'ya indi.

ŞİRKET HABERLERİ 

Pegasus (PGSUS, Sınırlı Pozitif): 30.03.2020 tarihli açıklama ile tüm yurt içi ve yurt dışı uçuşların zorunlu resmi otorite kararları doğrultusunda durdurulduğu kamuya duyurulmuştu. Kontrollü sosyal hayata geçiş süreci kapsamında T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen destinasyonlar arasında sınırlı sayıda iç hat seferleri 1 Haziran 2020 tarihinde başlamış olup 4 Haziran 2020 tarihi itibarıyla yurt içi uçuşları 27 destinasyonu kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Dış hat uçuşları ile ilgili olarak kısıtlamaların önümüzdeki dönemde kademeli olarak kaldırılması beklenmekte olup hazırlıklar bu doğrultuda sürdürülmektedir.

Tümosan (TMSN, Sınırlı Pozitif): T.C. Cumhurbaşkanlığı - Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. arasında imzalanan Uçak Durdurucu Sistemi Projesi kapsamında, SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş 'nin teslim edeceği Uçak Durdurucu Sistemlere entegre edilmek üzere tedarik edilecek 40 adet Geri Sarma Motorları için TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. arasında tedarik sözleşmesi imzalanmıştır. Tümosan hisseleri dün %2,95 yükseliş kaydetmiştir.  

Zorlu Enerji (ZOREN, Nötr): Şirket 1Ç2020'de geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 oranında azalarak 34mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2020'de yıllık %23,5 oranında artarak 2.311mn TL olmuştur. Satışların maliyeti aynı dönemde %27,1 oranında artmış ve böylece brüt kar %10 oranında artarak 427,5mn TL'ye yükselmiştir. Operasyonel giderleri ise %51,9 oranında artarak 80,7mn TL'ye yükselmiş ve 44,1mn TL'lik diğer faaliyet gelirleriyle birlikte Şirket'in esas faaliyet karı geçen yılın aynı dönemine göre %3 artarak 390,9mn TL olmuştur. Buna ek olarak, yatırım faaliyetlerinden net 50,1mn TL gelir kaydedilmiştir. Özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 28,9mn TL gelir kaydedilmiştir. Finansman tarafında ise 415,7mn TL gider yazılmış ve vergi öncesi kar 54,3mn TL olmuştur. 26,8mn TL vergi gideri sonrası ana ortaklığa düşen net dönem karı 34mn TL'dir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Bankacılık: Bankacılık sektörünün nisan ayı net dönem karı 4,3 milyar TL gerçekleşerek bir önceki ayki 218mn TL'nin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Bir önceki ayda, dönem sonu olması nedeniyle yüksek karşılık ve operasyonel giderlerin yanı sıra düşen ücret ve komisyon gelirleri ile yüksek miktarda artan ticari zarar bankacılık sektörü karının, aylık ortalama kar rakamının oldukça altında kalmasına neden olmuştu. Kovid-19 salgının en çok hissedildiği nisan ayında kurda yükseliş devam ederken, ticari zararın 2,1 milyar TL gerilediği gözlendi. Toplam karşılıklarda ise dönem düzeltmelerinin olmayışının etkisiyle %38,6 oranında düşüş kaydedilmiş ve toplam karşılıklar 9,1 milyar TL olmuştur. Diğer yandan, net faiz gelirleri %6,5, net ücret ve komisyon gelirleri %36,2 oranında düşerek sırasıyla 18 milyar TL ve 2,4 milyar TL gerçekleşerek karın daha yüksek gelmesini engellemişlerdir. Özellikle bankaların Kovid-19 salgını nedeniyle para transfer vs gibi çeşitli ücretleri talep etmemesi ücret ve komisyon gelirlerinde önemli düşüşe neden olmuştur. Son olarak, nisan ayında net kar payında 1 milyar TL artış, diğer faaliyet gelirlerinde 1,85 milyar TL düşüş yaşanmıştır. Sektörde kamu - özel dağılımına bakıldığında, mart ayında dönem sonu düzeltmeleri nedeniyle 177mn TL zarar kaydeden kamu bankaları nisan ayında 2 milyar TL kar kaydetmiştir. Özel sektörün karı da mart ayındaki 394mn TL'den nisan ayında 2,3 milyar TL'ye yükselmiştir.Nisan ayında TL kredilerde %7,8'lik artış yaşanırken, tüketici kredileri ve kobi kredileri büyümeye katalizörlük yapmaya devam etmişlerdir. Kredi kartı portföyünde ise azalma sürmüştür. Mevduatlar tarafında ise TL mevduatlar %8,3'lük artış kaydetmiştir. Bankacılık sektörünün kredi/mevduat oranı nisan ayı sonu itibarıyla 40 baz puan artarak %101,6 olarak gerçekleşmiştir.Bankacılık sektörünün özsermeye karlılığı ve aktif karlılığı sırasıyla nisan ayında %12,0 ve %1,2 olarak gerçekleştir. Net faiz marjı, %4,60 ile hafif düşüş göstermiştir. Bankacılık sektörü sorunlu kredi oranı ise kredilerdeki artışın da etkisiyle (dövizdeki hareketin YP üzerindeki etkisiyle) aylık olarak 31 baz puan düşerek %4,58'e gerilerken, sermaye yeterlilik oranı 75 baz puan artmış ve %18,65 olarak gerçekleşmiştir.

Demir Çelik: Worldsteel'in yaptığı açıklamaya göre, küresel çelik talebinin bu yıl %6,4 azalarak 1 milyar 654 milyon ton olmasını, gelecek yıl ise %3,8 artarak 1 milyar 717 milyon ton olarak gerçekleşmesini bekliyor.Worldsteel, küresel çelik talebinde bu yıl yaşanacak düşüşün, Çin'de dünyanın geri kalanından daha hızlı bir toparlanma ile hafifleyeceğini bildirdi. Öte yandan, Worldsteel gelişmiş ekonomilerdeki çelik talebinin bu yıl %17,1 azalmasını bekliyor. Çin hariç gelişmekte olan ekonomilerde çelik talebinin 2020 yılında %11,6 düşeceğini öngören Worldsteel, 2021'de %9,2 oranında önemli bir toparlanma görüleceğini tahmin ediyor.

Havacılık: Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, koronavirüs sonrası normalleşme adımları çerçevesinde Haziran'da kademeli olarak 40 ülkeye uçak seferlerini başlatmayı planladıklarını; bu kapsamda uçuşların karşılıklı açılması için 15 ülke ile ön mutabakat yapıldığını açıkladı. Halihazırda dış hat uçuşların karşılıklı açılması için KKTC, Avusturya, Litvanya, Sırbistan, Kazakistan, Arnavutluk, Beyaz Rusya (Belarus), Birleşik Arap Emirlikleri, Moldova, Özbekistan, Ukrayna, Fas, Ürdün, Sudan ve İtalya ile mutabakat sağladık" dedi. Türkiye, koronavirüs tedbirleri kapsamındaki seyahat sınırlamaları kapsamında uçak seferlerini 28 Mart itibarıyla durmuştu. İç hat uçuşlar 1 Haziran'da kademeli olarak yeniden başlamış; dış hat uçuşlarının başlatılması için 92 ülke nezdinde girişimlere başlanmıştı. (Kaynak: Reuters)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Albaraka Türk Katılım Bankası (ALBRK): Albaraka Türk Katılım Bankası hissedarı Mustafa Latif Topbaş sahip olduğu 43,5 milyon lira nominal hisseyi borsada satış için MKK'ya kaydettirdi. Albaraka Türk'ün ödenmiş sermayesi 1,35 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler sermayenin %3,2'sini oluşturuyor.

Anel Elektrik (ANELE): 25.12.2019 tarihli özel durum açıklaması ile Şirket, Rusya da faaliyet göstermek üzere kurulmuş olan bağlı ortaklığı Anel Inzhenerno Tekhnologicheskaya Kompania Ltd. (AnelEngineering-TechnologicalCompany LLC) nin tasfiye edilerek tüzel kişiliğinin sona erdirilmesine, Rusya da teklif verilecek olası projelere ise yine Rusya da kurulu olan Anel Elektrik Moskova şubesi üzerinden teklif verilmesine karar verildiği bilgisi paylaşmıştı. Anel Inzhenerno Tekhnologicheskaya Kompania Ltd. (Anel Engineering-Technological Company LLC) nin tasfiye süreci tamamlanarak tüzel kişiliği sona erdirilmiştir.

İş Finansal Kiralama (ISFIN): Yatırımcı Cengiz Okullu, Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 20 mn TL nominal tutarlı İş Finansal Kiralama pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvuru yaptı.

Naturel Yenilenebilir Enerji (NATEN): Şirketin Güneş Enerji Santralleri müteahhitlik faaliyetleri kapsamında, sermayesinin %100'üne sahip olduğu Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. ile Saf Mensucat San. ve Tic. A.Ş. arasında Çatı Güneş Santrali anahtar teslim yapımı için sözleşme imzalanmıştır. Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilecek olan projenin sözleşme bedeli, KDV dahil 15,5mn TL'dir (2,3mn USD).
 
FAİZ PİYASALARI

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,75 seviyesinde yatay seyretti. Merkez Bankası piyasayı toplamda 197,3 milyar TL ile 164,4 milyar TL'si (73 milyar TL haftalık, %8,25+91,4 milyar TL 3 aylık %7,53) repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 32,9 milyar TL'si %7,25'ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizinde yukarı yönlü hareketin sürdüğünü görüyoruz.  Gelecek haftaki Fed toplantısı öncesi ABD 10 yıllıkların faizi, bugün %0,83'lerde bulunmakta.
 
Dün verim eğrisinin kısa tarafında alım yönlü hareketler öne çıkarken, uzun tarafında ise hafif satış eğilimi mevcuttu. Eylül 2021 vadeli kağıdın faizi günlük bazda 8 baz puanlık düşüşle %8,70 seviyesine gerilerken, 5 yıllık gösterge kağıdın faizi günlük bazda 12 baz puanlık artışla %11,82 seviyesine yükseldi ve 10 yıllık gösterge kağıdın faizi ise günlük bazda değişmeyerek %11,83 seviyesinde yatay kaldı.

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
 

Kaynak Ziraat Yatırırm
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.