Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-03 12:05:00

Ocak ayı enflasyonu beklentileri aştı

TÜİK verilerine göre ocak ayı enflasyonu aylık bazda %1,35, yıllık bazda %12,15 oranında artış kaydetti. Beklenti aylık artışın %1,1, yıllık artışın ise %11,86 oranında artması yönündeydi. Gelen veri piyasa tahminlerinin bir miktar üzerinde oluştu. 

 

Ana harcama gruplarına göre enflasyon verisi incelendiğinde aylık bazda en yüksek katkı, gıda ve alkolsüz içecekler grubundan %4,65 (1,06 puan), çeşitli mal ve hizmetlerden %4,88 (0,26 puan), ulaştırmanın ise %0,87 (0,14 puan) geldiği görülüyor. Aylık veriyi aşağıya çeken grup ise %-6,65 (-0,46 puan) giyim ve ayakkabının olduğu gözlenmekte. Mevsimsellik etkisi ile giyim ve ayakkabı grubunun negatif etkisinin aralık ve ocak ayında da sürdüğü izleniyor. Mevsimsellik geçişi ile birlikte giyim ve ayakkabı grubunun sağladığı aşağı yönlü katkının, şubat ve sonrasında tersine etki yaratmasını bekliyoruz. Ulaştırma kaleminde ise bazı otoyol ücret düzenlemeleri fiyatları yukarı çekse de enerji fiyatlarındaki indirimler ile global petrol piyasasındaki zayıf görünüm ulaştırmanın enflasyonist etkisini törpülemesi beklenebilir.

 

Yıllık bazda ana harcama grupları incelendiğinde ise, en yüksek katkı baz etkisi ile alkollü içecekler ve tütünden %42,21 (2,56 puan) ile geldiği gözleniyor. Konut %14,76 (2,12 puan), gıda ve alkolsüz içeceklerin %9,04 (2,06 puan) ile katkı sağlayan ana gruplar olduğu izlenmekte. Yıllık bazda enflasyonu aşağı yönde itici bir grup bu ay görülmemektedir.

 

Fiyatı en çok artan ürün gamında ise patlıcan %81,46, domates %35,81, mandalina %30,90, salatalık %24,45 gibi kış sebze ve meyve gruplarında yer alan ürünlerin artışını koruduğu gözleniyor. Bu durumda bizlere aylık ve yıllıkta gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki yüksek katkının sebebini açıklar nitelikte. Ayrıca mevsimsel geçişin etkisi ile bu enflasyonist katkının gıda ve alkolsüz içecekler grubunda özellikle mart ve sonrasında azalmasını bekliyoruz.

 

Fiyatı en çok azalan ürün gamında ise, kazak %14,22, gömlek %13,65, elbise %13,16 oranında yaşandığı gözleniyor. Azalan ürünlerin birçoğu incelendiğinde ise giyim ve ayakkabı grubundaki düşüşün özellikle sezon sonu indirimlerinin yapılması ve mevsim geçişinin henüz giyim ve ayakkabı sektörüne yansımamasından kaynaklanıyor. Şimdilik negatif katkı sağlayan bu grubun şubat ve mart ayında bu negatif katkının azalarak pozitife dönmesi muhtemel olabilir.

 

Çekirdek enflasyon ise aralık ayında %9,81 iken, ocak ayında %9,88 olarak gerçekleşti.

 

Ocak ayı enflasyon verisine bakıldığında, kurun yukarı yönlü fiyat hareketi, pozitif etkisinin aksine artık hissedilen tersine baz etkisi nedeniyle enflasyonda önceki aylara göre artış gözlendi. Burada destekleyici gelişme takip edilen haber başlıkları ile düşen enerji fiyatları olurken, son günlerde altın, kur ve mevsim geçişlerinin oluşturacağı enflasyonist etkiyi gelecek aylarda göz ardı etmemek gerekir. Gelen manşet enflasyon verisi ile politika faizi baz alındığında 0,9 puan, gelecek enflasyona (tahmine) göre ise 0,75 puan negatif reel getiri söz konusu. Bu koşullar bizlere TCMB için şubat ayı kararında bir faiz indirimini pas geçebileceğini gösteriyor.

 


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.