Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-07 08:59:00

Sabah analizi

Çin’de şu ana kadar 636 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yeni tip koronavirüs için ilk uyarıyı yapan doktor, çalıştığı hastanede hayatını kaybetti. Li, yeni tip koronovirüs konusunu ilk gündeme getirdiğinde “dedikodu yaymak” suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılmıştı. Diğer taraftan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Pekin yönetiminin salgını önlemek için Çin uçuşlarını iptal eden ülkelere “güçlü şekilde itiraz ettiğini” söyledi. Hua, söz konusu ülkelerin DSÖ ve Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu’nun tavsiyelerini görmezden geldiklerini belirtti. Japonya’da ise karantina altındaki yolcu gemisinde 41 kişinin daha koronoavirüs testi pozitif çıktı. Çin’deki vaka sayısı ise 22 binden fazlası Vuhan’ın bulunduğu Hubei eyaletinde olmak üzere 31 bini aştı. ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü telefonda görüştüğü Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile birinci faz ticaret anlaşmasını uygulama konusundaki kararlılıklarını teyit etti.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu yılın ilk dolar cinsi tahvil ihracını gerçekleştirdi.  5 ve 10 yıl vadeli çift dilim bir ihraç gerçekleştirmek üzere Citi, Deutsche Bank, JP Morgan ve Societe Generale’e yetki verildiğini açıklayan Bakanlık, bu tahvilleri 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde sattı. Konu hakkında bilgi sahibi, ancak açıklama yapma yetkisi bulunmadığından isminin yayınlanmasını istemeyen bir kişiye göre, 2 milyar dolarlık 5 yıl vadeli sabit getirili dolar tahvilin getirisi %4,45, kupon ödemesi %4,25, ihraç fiyatı da 99,095 oldu. Yine 2 milyar dolarlık 10 yıl vadeli sabit getirili tahvil getirisi ise %5,45 oldu. Kupon ödemesi %5,25 olan 10 yıllık tahvilin ihracında fiyat 98,457 olarak gerçekleşti. Mevcut 5 yıl vadeli dolar cinsi tahvilin getirisi dün 1 baz puan düşerek %4,10’a inerken, 10 yıllık borçlanma aracının getirisi %5,45 ile yatay seviyede kapandı. Hazine bu yıl 9,6 milyar dolarlık borçlanma planlıyor.

 

Ayrıca dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Bankacılık Kanunu değişiklik teklifi sunuldu. Bankaların kredi, mevduat, dış ticaret, transfer, nakit yönetimi ve kredi kartı gibi tüm faaliyetlerinden her ne ad altında olursa olsun aldıkları ücret, masraf ve komisyonların belirlenmesi yeniden düzenleniyor. Konunun Merkez Bankasının temel görev ve yetkileri ile ilişkili olduğu gözetilerek yetkilerin doğrudan Merkez Bankasına tanınması amaçlanıyor.

 

Koronavirüs salgınının 2020 küresel ekonomik büyüme görünümüne korkulduğu kadar yansımayacağı, tedavinin yakın zamanda bulunacağı gibi beklentilerle küresel borsalarda bu hafta yaşanan yükselişler bugün yerini satışlara bıraktı. Wall Street endekslerinin rekor denemelerini sürdürdüğü bir gün sonrası vadeli işlemlerde düşüşler yaşanıyor. Benzer şekilde Asya borsaları Haziran’dan bu yana en yüksek günlük değer kazançları sonrası bugün düşüşte. TSİ 08:02’de Nikkei %0,22, Hang Seng %0,88, CSI 300 de %0,96 oranında düşüyor. Bugün küresel piyasalar TSİ 16:30’da açıklanacak ABD Ocak ayı tarımdışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik ücretler verilerine odaklanacak. Tarım dışı istihdamda 165 bin kişi artış bekleniyor. OPEC’in üretim kesintileri konusunda kararını bekleyen petrol fiyatları ise bugün hafif yukarıda. Ham petrolün varili 3 günde %3’e yakın yükselişle 51 doların üzerinden işlem görüyor. Dolar/TL 5,98 seviyesindeki yatay seyrini 31 Ocak’tan bu yana sürdürüyor.

 

 


Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.