Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-11 12:53:00

Mayıs Ayı Yatırım Fonu Analizi

Son dönemlerde peş peşe alınan faiz indirim kararları serisi mayıs ayında da devam ederek, Mayıs ayında 3 aya kadar olan TL ortalama mevduat faizini yaklaşık % 8,5 civarına geriletmiştir. Çok değil önceki ay, yani Nisan ayında yaklaşık %10 olan söz konusu vadedeki ortalama faiz oranı, yaşanan bu düşüş sonrası mevduat yatırımcısını biraz daha üzdü. “Düşük faiz-bol likidite” dönemine giren küresel finans piyasaları, tüm dünyada yatırımcıların risk toleranslarını oldukça etkilemişken, ülkemizde ayrıca yatırımcı alışkanlıklarını da değiştirmiş görünüyor. Vadeli mevduata alışkın Türk yatırımcısı, yatırım fonlarına olan ilgisini son dönemde oldukça arttırdı. Bu ilgi, TEFAS verileri ile de tevsik edilmekte.

Nisan ayında Pandemi krizi etkisi ile 9,9 Milyar TL civarına gerileyen fon toplam işlem hacmi tutarı, Mayıs ayında %26 artış ile, 12,5 milyar TL ‘ye çıkarak çok hızlı toparlanma göstermiş, bu toparlanma ile birlikte ülkemizde yatırım fonlarında bulunan toplam varlık tutarı da Mayıs ayı sonu itibariyle, 123,8 Milyar TL’ye çıkmıştır.

Söz konusu bu varlığın fon türü bazında nasıl dağıldığına baktığımızda, Mayıs ayı sonu itibariyle yatırım fonlarında bulunan toplam varlığın %32’sinin Para piyasası fonlarında değerlendirildiği görülürken, %24’ünün borçlanma araçları fonlarında, %16’sının Serbest fonlarda, %8’inin değişken, yaklaşık %3’ünün de hisse fonlarında değerlendirildiği, kalan %17 lik kısmın ise diğer 4 fon grubunun(Katılım, fon sepeti, kıymetli madenler ve karma) içerisinde yer aldığı anlaşılmaktadır.

Mayıs ayında fon getirilerine baktığımızda, aylık bazda en yüksek getiri sağlayan fon grubunun, küresel ölçekte artan risk iştahına bağlı olarak, ortalama %5,6 getiri ile Hisse senedi fonları olduğu, bu fon grubunu ise %3,6 ile fon sepeti fonlarının, %2,4 getiri ile karma fonların, %1,5 ile değişken ve %0,89 ortalama getiri ile borçlanma araçları fonlarının izlediği görülmektedir. Mayıs ayı içerisinde değer kaybı yaşayan tek fon grubunun ise %1,35’lik negatif getiri ile Kıymetli Madenler fon grubu olduğu ayrıca gözlemlenmektedir. Ortalama brüt mevduat faizinin aylık bazda yaklaşık %0,70 olduğunu düşünürsek, yatırım fonlarındaki vergi avantajını dikkate almazsak dahi mevduat faiz getirisinin oldukça üstünde bir getiri imkanı sağlandığı görülmektedir. Değişik fon gruplarından seçilecek fonlarla oluşturulan bir fon sepetinin, çeşitlendirme sağlayarak risk düzeyini makul seviye indirirken, getiriyi maksimize etmekte oldukça faydalı olacağı burada bir kez daha anlaşılmaktadır.

Ancak her zaman söylediğimiz gibi, burada yatırımcılarımız fon seçiminde, getiriden önce, kendi risk toleransları ve vade tercihleri üzerinde düşünmelidir. Fonların risk gruplarının kendileri için uygun olduğuna karar vermeden fon seçimi kesinlikle yapılmamalıdır. Ayrıca aynı fon grubunda yer alsalar dahi, fonların yatırım stratejilerinin ve her fon içerisindeki varlık kalitesi ve dağılımlarının birbirlerinden farklılık gösterdiği unutulmamalıdır. TEFAS sistemi içerisinde yer alan tüm fonlara ilişkin kapsamlı bilgilerin yer aldığı yatirimdirekt.com sayfasında bulunan Fon sekmesinden konuya ilişkin araştırmalarınızda yararlanabilirsiniz.

Aynı zamanda Yatırım Direkt Youtube kanalımızdan da analizimize ulaşabilirsiniz.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.