Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-24 08:35:00

IFO Verilerini takip edeceği

 

AVRUPA

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Ocak ayında 95,9 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre artış göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Şubat ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD ve Türkiye Büyüme Verileri / Almanya IFO

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,50 Seviyesi Altında Kalıcı Olacak  (Mı)?

Salgın Fiyatlaması…

Corona virüs salgını eşliğinde biyolojik belirsizlik riskten kaçış fiyatlamalarını tetiklerken, güncel durumda ölü sayısı 2469 – vaka sayısı 79127 kişiye ulaşmıştır. Tedavi veya aşıya ilişkin bekleyiş süresinin uzaması, piyasa katılımcılarının olayı daha iyi anlamalarına katkı sağlamıştır. Bu noktada piyasa farklı ve ilginç indikatörler (Okulların ne zaman açılacağı, hava yolu ve tren biletleri satışı, alışveriş merkezlerinin açılması vs.) yaratarak virüs etkisine ilişkin tahminlerde bulunmaktadır.

Riskten kaçış fiyatlamasında altın, yen ve ABD tahvillerine olan talep öne çıkarken, altın $1660 seviyesinde bulunmaktadır.

Virüs etkisinin başladığı 21 Ocak 2020 dönemden itibaren değerli metallerin performansları dikkat çekmektedir.

Virüs ve Avrupa’nın kötüleşmesi ile tetiklenen güçlü Dolar – zayıf Euro hikâyesi etkin olarak devam ederken, Trump’ın durumu değiştirmek için çok bir şansı bulunmamaktadır. Bu sefer durum Almanya politik riskleri de dâhil olduğu için sosyal medya üzerinde açıklama yapması ile Dolar’ın değerini düşürmesi oldukça zor olacaktır.

Bloomberg Dolar endeksi (beyaz) ve Bloomberg Euro endeksi hikayeyi net olarak izah etmektedir.

TCMB, 50 baz puan faiz indirimi politika faizini %11,25 seviyesinden %10,75 seviyesine çekmiştir.

Fiyatlama tarafında ise 5 yıllık ülke risk primi (CDS) 261.50 seviyesinde bulunurken, 2 (kırmızı) ve 10 (yeşil) yıllık lokal tahvil faizlerinde %12 seviyesi dikkat çekmektedir.

Şubat ayından itibaren Türk Lirası, Dolar’a karşı %2,07 değer kaybetmektedir. Z19 resmi eklenecek…

Şubat ayından itibaren $ bazlı endeks performanslarında BIST 30 ve BIST 100 endeksleri %5’e yakın değer kaybetmektedir.

Türkiye dinamiklerinden dördüncü çeyrek büyüme verisini takip edeceğiz.

Kaynak: GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.