Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-01-21 10:34:00

Otomat sektöründe hedef 700 bin

Metropollerde sıkça karşımıza çıkan ilk olarak su, çay, kahve, çikolata, bisküvi gibi ürünlerle hizmete giren otomatların sayısı ve çeşidi gün geçtikçe artıyor. Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'da oldukça yaygın durumda olan 7 gün 24 saat insansız çalışan makinaların sayısı Türkiye’de şu anda 40 binden fazlayken 10 yıl içerisinde 700 binlere ulaşacağı öngörülüyor, sektörün dünyada 2025 yılına kadar ise 15 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Gelişen teknoloji gündelik hayatta alışkanlıklarımızı etkilerken iş yapış şekillerimizde de değişiklere neden oluyor. Artık daha teknolojik makinalar kullanılırken, tüketiciye de zaman, mekan ve gelir bakımından birçok avantaj sağlıyor. Bu sektörler arasında ise satış otomatı pazarı ön plana çıkıyor. Hastane, otel, avm gibi birçok alanda karşımıza çıkan, şirket masraflarında yüzde 40 oranında kar sağlayan makinalar özellikle ülkemizde yeni gelişen bir alan olduğu için hem girişimcilerin hem de yatırımcıların iştahını kabartıyor.

Her 23 Japon Vatandaşına Bir Otomat

Avrupa, Kuzey Amerika ve Japonya'da oldukça yaygın durumda olan sektörün genişliği rakamlarda da net bir şekilde görülüyor. Örneğin ABD'de 5 milyon otomat varken Japonya genelinde bu sayı 6.52 milyona ulaştı. Her 23 Japon vatandaşına 1 satış otomatı düşerken, makineler aracılığıyla yapılan satışın hacmi ise yıllık 7 trilyon yen (Yaklaşık 63 milyon dolar) seviyesinde.

Sektörün Tek Buluşma Noktası

Birçok avantaj sağlayan sektörün ülkemizde bir araya geleceği platform olmayışı ise mesleğin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu kapsamda sektörün tüm paydaşları ise Türkiye’de ilk defa 13 – 15 Şubat tarihleri arasında Tureks Uluslararası Fuarcılık tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenecek ‘Otomat Teknolojileri ve Self Servis Sistemler Fuarı VENDEX Turkey ’de bir araya gelecek. Üreticileri, ithalatçıları, ihracatçıları ve distribütörleri bir araya getirmeye hazırlanan organizasyon önemli işbirliklerine ve yeni iş fırsatlarına sahne olurken ülke ekonomisine de önemli katkılar da bulunacak.
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberyayinagi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.